piatok 21. septembra 2012

I love English

Milujem angličtinu. K mentalite a kultúre anglicky hovoriacich národov mám isté výhrady, ale ich rodný jazyk milujem. Overila som si to aj dnes.
Náš kamarát M. usúdil, že by rád pokročil v tomto jazyku aj k inému ako len k "hello" a "ej bí sí dí". A tak sme sa dohodli na individuálnom vyučovaní. Dnes sme mali prvú hodinu a ja som sa cítila ako ryba vo vode. Po dlhšom čase som zas oprášila kantorské zručnosti a zamilovane som hľadela na "I am" a "you are". 
Angličtina je strašne úsporná. Jednou frázou sa dá vyjadriť to, na čo v slovenčine vyplytváte dvakrát toľko slov. Vedeli ste napríklad, že v nemeckých firmách odporúčajú porady a zasadania viesť v anglickom jazyku? Došli na to, že za rovnaký čas dokážu prebrať o tretinu viac agendy ako v nemčine.
Minule som si na ihrisku všimla dievčatko, ktoré malo na tričku obrázok Garfielda s tým jeho typickým flegmatickým výrazom, pri ňom bublinka a v nej otázka: "Do I look like I care?" Nuž, predstavila som si slovenský ekvivalent. Popísané by bolo tričko ešte aj na chrbte. Pretože najvýstižnejší preklad znie asi takto: "Vyzerám na to, že by som sa vôbec o niečo zaujímal?"
Angličtina je nápaditá. Má za vagón idiomov a fráz, mnohé z nich sú takmer nepreložiteľné, iné ohromujúce. Napríklad, ak sa vám niekto zverí, že jeho "Granny is full of beans," vonkoncom nenaráža na babkino biedne zažívanie vplyvom strukovín. Znamená to skrátka, že starká je vitálna a plná života (prečo zrovna fazuľa reprezentuje životnú energiu, nevedno).
Angličtina je beťárska. Stačí zlé vyslovenie slova alebo malý preklep a máte úplne inú myšlienku - zo spievania potápanie (sing-sink) napríklad. Nedá mi nespomenúť fatálne zakopnutie bývalého študenta, opisujúceho obrázok. Na ňom bol mladý muž v obleku a v gombíkovej dierke mal zastoknutú ružu ("There is a rose stuck in his button hole."). Žiak nešťastník si pomýlil slová button (gombík) a bottom (zadok). Slzy nám tiekli od smiechu. Ako kolegyňa lakonicky poznamenala, možno má dotyčný ružu zapichnutú aj v onej dierke, akurát z obrázka to nevyplývalo...
Skrátka, English is fun!

2 komentáre:

  1. S těmi přeřeky jsi mi připomněla jednu super reklamu:
    https://www.youtube.com/watch?v=gh5xu35bAxA :)

    OdpovedaťOdstrániť