pondelok 10. septembra 2012

Carpe diem dvadsaťdvamesačnej

"Cikiki, cikiki," nástojčivo vykrikuje dnes ráno Slečna z kočára. A o štvrť minúty zas. Celých pätnásť minút z obchodu domov. Videla ma kupovať jogurty - tie s cukríkmi pod viečkom. A je neodbytná. "Cikiki, cikiki!" dožaduje sa cukríkov a nedá si vysvetliť, že jogurt bude konzumovať až doma. Inak, toto ju presne vystihuje: ak si niečo vezme do malej hlavy, ide po tom cez mŕtvoly.
Je to tvorček, ktorý si naplno užíva každú minútu bdenia. O všetko sa zaujíma. To, čo sa hovorí, chápe na stodesať percent. Lieta ako šarkan, všade vylezie, dočiahne na kľučku. Na ihrisku je ako ryba vo vode: lezie sama na šmykľavku a sama sa z nej šmykne (asi päťdesiatkrát za štandardný pobyt v parku, čo je cca hodina a pol doobeda a dve a pol poobede), vylezie na všetky jej dostupné preliezky, pohojdá sa na všetkých dostupných hojdačkách. Naberá si piesok do kýblika, trhá kvety, zbiera šutre, požičiava si cudzie hračky a vždy s nádejou v hlase sa na mňa obracia: "Asa?" ("Naša?" rozumej hračka.) Ak nie je vyobliekaná do ružového, väčšina ľudí ju pasuje za chlapčeka. Nuž, do krehkého jemného dievčatka má ďaleko. Hoci je živá, nie je agresívna a druhých detí sa mierne ostýcha.
Berie sa sama jesť. Trhá mi lyžicu z rúk a dožaduje sa: "Sa! Sa!" ("sama") Ak sa jej nepozdáva chovanie jej brata, nemá problém škriekať mu zúrivo z piatich centimetrov do tváre. Ak sa jej nepozdáva moje chovanie, väčšinou obmedzujúce, bez slova hádže veci o zem od jedu a kope do nich.
Obľúbené činnosti: skákanie na trampolíne, hádzanie kameňov do vody, jedenie čohokoľvek kedykoľvek, pozeranie fotiek a videí na PC - predovšetkým tých, kde účinkuje ona sama.
Vstáva ráno o siedmej, cez obed spí bežne hodinu a pol, večer sa ukladá cca o pol deviatej. V noci je to ako-kedy, myslím, že jej práve idú posledné stoličky, a tak sa budí častejšie.
Reč je stále biedna. Okrem pár základných slov: mama, osko, baba, dede, tam, toto, dám, dediky (detičky), dadako (dievčatko), atď. má stále zopár špecialít, ktorým rozumejú iba zasvätení: po (piťko), apa (hopa, trampolína), taka (kaka), sebeje (studený)... Vety zatiaľ nula bodov, akurát sa opýta "Deje?" (kde je), "Totoe?" (čo to je), alebo povie "Tamie!" (tam nie) "Saie!" (sama nie). Špinavá je ako "pasa" a studená ako "baža" (žaba). Kupodivu vie povedať "dakjem" a celkom vhodne to používa, čím väčšinou šokuje okolie.
Všade jej je plno, oči treba mať na stopkách, lebo sa ide doraziť stokrát za deň. Zväčša má dobrú náladu, rehoce sa a robí opičky. Miluje svojho brata a pýta sa na neho každú chvíľu, kým nepríde domov zo školy.
Je to náš miláčik. Strašný miláčik.
Jogurt a "cikiki".

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára