pondelok 20. februára 2012

Malý píše knihu

"Napísal som knihu," hlásil nám dnes ráno náš päťročný syn.
Jeho počin ma udivil z dvoch hľadísk. Po prvé, že mu to pri jeho úrovni gramotnosti vôbec napadlo. Po druhé, že jeho prvotina má naskrze duchovný obsah. Názov síce nemá, no zato na titulnej strane je veľkým odhadovaná cena ("Stojí tridsať eur," informoval nás ráno autor). Obsah počíta dve strany, na ktorých je jediná veta:
 Preklad: "Keď Pána Ježiša ukrižovali, tak na tretí deň vyšiel z hrobu." Vlastne vystihol podstatu celej vierouky...
Ak láskavý čitateľ práve pojal podozrenie, že naše deti vyrastajú v sektárskom ovzduší, ktorého súčasťou je indoktrinácia a vymývanie mozgov odmalička, musím ho vyviesť z omylu. Napriek tomu, že naša viera je nielen "nedeľnou" záležitosťou, ale pevnou súčasťou bežného života, naše potomstvo má celkom normálne detstvo. Od ostatnej detskej populácie sa odlišuje azda len v tom, že ho učíme poďakovať sa Pánu Bohu pred každým jedlom (už aj Slečna vie sprásknuť ruky pred papaním), Malý si s ockom pred spaním prečíta nejaký biblický príbeh (je to taký večerný rituál. Sú zalezení v jednej posteli, čítajú si a rekapitulujú deň) a vodíme ich na bohoslužby (Malý cucá cukríky, kreslí si a vymaľováva. Pritom zjavne počúva, ako možno vydedukovať aj z jeho literárneho diela).
Skrátka, snažíme sa deťom prijateľne a citlivo sprostredkovať naše vlastné poznanie Pána Boha a veľmi by sme si priali, aby s Ním aj ony počítali vo svojich životoch. To však bude výlučne ich osobným rozhodnutím.
Titulná strana "knihy", ktorá vojde do rodinného archívu.

1 komentár: