štvrtok 1. septembra 2011

O oslavách

Dnešný štátny sviatok sa u nás niesol v znamení osláv. Niežeby sme si vlastenecky pripomínali Deň ústavy. Išlo o ďalšiu rodinnú slezinu, jednu z mnohých v tomto roku.
V Drahého rodine sú rodinné oslavy obľúbenou disciplínou. Kým my sme si doma pripomenuli akurát tak narodeniny a Vianoce, tu sa mohutne slávia narodeniny, meniny, Vianoce, Veľká noc, hody, vinobranie, atď. Keďže aktívnych účastníkov tejto kratochvíle je desať dospelých plus štyri deti, je to tak trochu husté. Nepomáha už ani kumulovanie jednotlivých sviatkov, čiže oslava raz za dva mesiace, pričom sa blahoželá všetkým, ktorí sa v období od poslednej oslavy voľačoho dožili. Môžem si blahoželať (ha-ha!), že sú to všetko milí ľudia, s ktorými sa nezdráham stretávať. Vrátane svokrovcov.
Mám dobrú svokru. Je to dobrosrdečná, obetavá žena, ktorá mi neváhala napr. toto leto zavariť tridsať pohárov uhoriek vediac, že ja na to nebudem mať čas. Vážim si okrem iného aj to, že hoci už viem rozpoznať, keď sa jej voľačo nepáči, vždy si dokázala zahryznúť do jazyka, alebo vyjadrila názor nevtieravo a neimperatívne. 
Škoda len, že kvality svojich starých rodičov z Drahého strany nedokáže oceniť náš syn. Má ich rád, ale výrazne preferuje Babinku a Dedka V. Občas ma to zamrzí, lebo náš Malý ešte nedokáže byť diplomat a niekedy má k situácii spoločensky nevhodný komentár. Na druhej strane to chápem. Myslím si, že všetci, ktorým bolo dopriate mať dve kompletné alebo i čiastočné sady starých rodičov, vždy preferovali jedných na úkor druhých. Asi je to normálne.
Tak uvidíme, ako sa v tomto smere vyvinie naša Slečna. Jedno je isté. Kým jej brat sa v jej veku držal svojich rodičov ako kliešť a mnohí rodinní príslušníci sa na neho nesmeli ani pozrieť, ona rozdáva úsmevy, nechá sa vláčiť a bozkávať všetkými naokolo. Malý dnes však tiež neprišiel skrátka. Dôkladne sa vyjašil so svojimi najbližšími detskými príbuznými, až plakal, keď sme odchádzali. A to je v jeho prípade dobré znamenie.
Ja som síce neplakala, keď sme išli domov, ale aj tak hodnotím dnešné popoludnie ako vydarené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára