pondelok 5. novembra 2012

O bicykli a pľúcach

Dnes popíšem dva relatívne čerstvé zážitky: pozitívny i negatívny.
Tak najprv ten krajší. Už som písala o tom, že Malý zo zásady odmieta prísť k určitým zručnostiam: plávanie, bicyklovanie, ba dokonca aj hojdanie sa na hojdačke je tabu. Vyplýva to zrejme aj z jeho netrpezlivej povahy - akonáhle mu niečo nejde hneď, okamžite to vzdáva. No a spomínané aktivity zaváňajú opakovanými neželanými neúspešnými pokusmi. Lenže niekedy je osud na jeho strane...
U Babky a Dedka D. je po sesternici N. odložený starší bicykel, aj s pomocnými kolieskami. Malý ho dosť často a rád využíval. No naposledy aj jeho o rok staršia sesternica vyslovila želanie povoziť sa na ňom. Ako správna veľkáčka odmietla sa voziť s pomocnými kolieskami. Dedko jej ich teda sňal. Po pár minútach drahú N. osvietilo a vyzvala Malého, aby to tiež skúsil, že je to ľahké. Či už sa nechcel pred ňou blamovať, alebo mal na to iný dôvod, ale čuduj sa svete, naše dieťa si sadlo na bicykel ... a išlo. Bez koliesok. Bez zaváhania. Bez pádu. Koťuha.
Odvtedy sa bicykluje ako keby nič. Uvažovali sme s Drahým, že by sme ho mali šmariť do vody - možno už vie aj plávať. Alebo posadiť za klavír - čo keď dá Chopina? Nuž ale dnes išli zo školy prvý raz na korčuľovanie a zázrak sa nekonal. Napriek tomu, že podľa vlastných slov často končil zadkom na ľade, páčilo sa mu to. Dúfam, že sa presvedčí, že učiť sa nejakej zručnosti nie je hanba a otrava, ale možno aj zábava.
Nuž a dnešný negatívny zážitok: bola som si dať odfotiť hrudný kôš. Sestrička mi s kúzelným prízvukom položila štandardnú otázku: "Ťahotnó nija sťa?" Po mojej zápornej odpovedi mi dovolila so zatajeným dychom sa privinúť k studenej platni. Darovala mi krásny snímok mojich dýchacích orgánov s tým, že lekár tam dnes "nija ja" a popis nebude. Cupkala som teda v daždi so snímkom k môjmu MUDrovi, ktorý potvrdil, že zápal tam stále je. Predpísal mi tretiu rundu antibiotík s tým, že mám inkriminované foto predsa len ukázať rentgenológovi, ktorý urobí odborný popis. V piatok na ďalšiu kontrolu. Dokelu! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára