piatok 20. júla 2012

Deti po troch mesiacoch

Koľkokrát som si za tie posledné tri mesiace povedala, že toto musím hodiť na blog! Lenže internet bol luxus: na "novom" byte sme ho zavedený nemali a "starý" byt bol v takom stave, že som radšej každú voľnú chvíľu venovala jeho skultúrňovaniu. Takže hoci som prišla o viacero konkrétnych zážitkov, aspoň stručne zhrniem vývin pokračovateľov nášho rodu.
Malý úspešne ukončil svoje pôsobenie v predškolskom zariadení. Mne to bolo viac ľúto ako jemu. Prišiel o príjemné prostredie, ktoré ho neskutočne posunulo vpred vo všetkých oblastiach. Oslávili sme jeho šieste narodeniny a zaznamenali sme neklamné známky premeny z chlapčeka na chlapca. V prvom rade sa ukľudnil. Dá sa s ním rozumne dohodnúť a diskutovať. Prestal nervácky behať, skákať a revať ako šialený. Vedie rozumné reči (hoci je to stále ešte vo viacerých ohľadoch teľa). Najväčší úspech slávime v oblasti spánku: na vlastné požiadanie začal zaspávať sám a prespí za zavretými dverami celú noc. Konečne. Po šiestich rokoch... Rastie a ťahá sa do výšky. Po dvoch epizódach črevnej virózy za sebou bol úplne vyslabnutý, zato teraz si to vynahradzuje v maximálnej možnej miere: každú hodinu hlási, že je hladný. Keď si na konci dňa zosumarizujem, čo od rána dostal do toho malého žalúdka, nechce sa mi to ani veriť (včera napríklad na obed v pohode zjedol dva taniere strukovinovej polievky so zemiakmi a za tým štyri palacinky s džemom).
Slečna sa berie k životu s elánom jej vlastným. Rovnako ako jej big brother aj ona ľúbi papať, hoci to na nej vôbec nie je vidno (žeby za tým nakoniec bol nejaký parazit???) Dobrá nálada ju neopúšťa väčšinu dňa, hoci zúriť a presadzovať si vlastný názor na vec dokáže teda veľmi dôrazne. Začína sa jej konečne rozväzovať jazýček. Hovorí síce stále dosť čaptavo, ale aspoň komentuje svet okolo seba viac ako doteraz. Narýchlo teda aspoň niektoré piliere jej slovnej zásoby: "oc"=ocko, "dam"=daj, "papaki"=papučky, "mam-mam"=jedlo, "po"=piťko, "pes"=piesok, "d-kem"=ďakujem, "baba, dede"=starí rodičia, "teta, ao"=teta, ujo, "b-zom"=bazén, "am, ie"=áno, nie, "tam, t-som, deje"=tam, tu som, kde je", "okýje"=veľký je, "sýje"=studený je, "paji"=páli,...
V devätnástich mesiacoch jej veku som ju úspešne odstavila, odvtedy prespí celú noc, prípadne sa jedenkrát preberie a behom desiatich sekúnd spí až do rána bieleho. Obe deti spávajú teda celú noc cca od 20.30 do 6.30. Dočkali sme sa teda aj toho!!! 
Máme z nich radosť (a to nielen kvôli tomu, že si konečne po rokoch môžeme oddýchnuť v noci).

2 komentáre:

  1. Díky za ten super slovník, až mi bude příště něco vyprávět, tak víc porozumím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, už ťa vidím, ako za ňou beháš s prekladovým slovníkom v ruke! Mimochodom, teba vždy bezpečne identifikuje ako "tetu", aj keď stojíš v hlúčiku iných "tiet". Si vlastne teta s veľkým T... :)

      Odstrániť