utorok 24. januára 2012

Späť k nedeli

Deti sa liečia, poslušne hlcú sirupy, kvapky aj Pangamíny, a tak sa dnes krátko vrátim k nedeli.
Boli k nám pozvaní naši priatelia K., celá rodina. Čiže mama M., otec J. a ich päť maloletých detí. Dlho sme spolu neboli, tešili sme sa na nich. Lenže, ako to už chodí (a to nielen v mnohopočetných rodinách), jedno z detí ochorelo, a tak sa M. rozhodla ostať doma s maródom plus s dvomi najmladšími. Dorazil teda iba kamarát J. s dvoma ratolesťami. 
Malý sa tešil, veď spoločnosť rovesníkov je mu, až na škôlku, pomerne vzácna. Hrali sa spolu ako besní a Slečna im statočne asistovala v rámci svojich možností. Poobede sa chlapi vybrali do zhromaždenia (rozumej na bohoslužbu) a ja som ostala doma varovať štyri deti. Slečna išla spať, a tak som sa rozhodla, že si s deťmi urobíme besiedku. (To je u nás názov obvyklého nedeľného stretnutia detí - ak ich v zbore je dostatočný počet približne rovnakého veku - ktorým sa im úmerným spôsobom vyloží nejaký biblický príbeh a pridajú sa vhodné aktivity: piesne, hry, výtvarná tvorba, atď.)
A tak sme si porozprávali príbeh o Zacheovi, nenávidenom colníkovi-zlodejovi, ktorý, keď sa dopočul o prítomnosti Pána Ježiša v meste, veľmi sa s Ním chcel stretnúť. Davu však bolo mnoho a on bol nízky. Napadlo mu teda vyšplhať sa na strom, aby mal výhľad. Keď zástup prechádzal okolo, Pán Ježiš ho menom zavolal dolu a vyslovil prianie ostať u neho v dome, na veľké pohoršenie ostatných. Stretnutie však malo na Zachea zásadný účinok: rozhodol sa zmeniť svoj život a zbaviť sa nečestne nadobudnutého majetku. Tá posledná myšlienka je kľúčová a deti ju dobre poznali. Predsa len sme si však znova pripomenuli, ako Pán Ježiš môže zmeniť život, ak človek chce...
Deti si potom vyrobili papierového Zachea, ktorý sa mohol šplhať hore a dole po strome. Bolo to fajn, ako aj celá návšteva.
Flanelové obrázky sú vždy skvelou pomôckou.
A tu je papierový Zacheus nášho Malého. Vyzerá síce ako po žltačke, ale myslím, že sa mu inak podaril.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára