sobota 16. júla 2011

O osemmesačnom batoľati a jeho nahluchlom bratovi

Dnes som držala na rukách dvojmesačné miminečko a nechcelo sa mi veriť, že prednedávnom bola aj naša Slečna podobný červíček. Ide to naozaj veľmi rýchlo - naša druhorodená má už osem mesiacov. Dnešný príspevok bude preto venovaný predovšetkým jej vývinovému štádiu.
Miery a váhy: odhadom 70cm a niečo cez 8,5kg. Nosí veľkosť č. 74.
Pohybové schopnosti: S prehľadom štvornožkuje a snaží sa postaviť o akýkoľvek záchytný bod. V postieľke a v ohrádke chodí dookola, otočí sa a stojí súc podoprená chrbtom o bočnicu. 
Kognitívne a komunikačné schopnosti: podľa mňa sú nadštandardné. O všetko sa aktívne zaujíma, všetko sa snaží ohmatať a ochutnať, pozná členov rodiny a domov. Vie urobiť "baran, baran, buc" a pri otázke "Kde je slniečko?" zatvára oči a škerí sa, lebo vie, že bude nasledovať prúd slnečného svetla do tváričky. Rada sa túli a mazná, keď pritom začnem vykrikovať "Nie šticovať!", rehoce sa a okamžite sa mi s chuťou zakvačí do vlasov, rovnako ako po výkriku "Nie slintať!" sa hneď nakloní a snaží sa mi pustiť kaskádu slín na tvár. Smeje sa rada a veľa, rozumie žartu a len čaká na nejakú "opičku", aby mohla reagovať. Začína žvatlať. Obľúbenou slabikou je "ba" v rôznych variáciách, pričom obe babky padajú do mdlôb od nadšenia. Obávam sa však, že Slečnino "ba" alebo "baba" sa dá skôr interpretovať ako "aha!" "no toto!" "paráda!" než ako označenie starej matky.
Jedlo a spánok: v súčasnosti biedne. Verím, že za to môže rastúci chrup, momentálne v počte štyri kusy (všetko jednotky). Slečna dostáva skorý obed v podobe mäsovo-zeleninového maglajzu so všadeprítomným banánom. Ak zje 50ml, skáčem od nadšenia. Po žĺtku vracia, tak sme ho zatiaľ vylúčili. Poobede do nej napučím ovocie, už aj preto, lebo odmieta piť iné ako materské mlieko, a to sme skúšali vodu aj čaj v poháriku s násoskou i vo fľaši. Teplo je, tekutiny potrebuje. A tak paradoxne kojím viac ako na začiatku, a to najmä v noci. Tým sa plynulo dostávam k téme spánok. Cez deň spí 2-3x, v dĺžke 0,5-2h. Večer je zväčša kľud okolo 20.30. V noci sa budí často a mrnčí, uspí ju znova len cuckanie. Som skrátka matka na plný úväzok - nonstop, 24hodín...
Zdravie: zatiaľ výborné. Ustáli sme niekoľko soplíkov, doteraz sme boli bez ATB. Slečna v zdraví prežila Malého škôlkárske vírusy a bacily, i ockovu chrípku. Ak nerátam komplikácie po TBC očkovaní (2x rezané ramienko po hnisavej reakcii), sme zatiaľ frajeri.
Je to naše slniečko štvorzubé.
No a aby ani Malý neprišiel skrátka, pripájam pár jeho nedávnych jazykových kotrmelcov:
"Pomóóc, naháňajú ma duchy!"
"Bežím za vietorom."
A ešte jeho špeciálna nedoslýchavosť:
"Zlatko, ty si jej tú hračku zobral?!"
"Že či som ju zožral???"

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára